Moi, olen Kaisa, 23-vuotias ympäristötieteilijä Tampereelta.
Ennen uravalmennusta en osannut sanoa millaista työtä haluaisin tehdä valmistumisen jälkeen. Olin turhautunut, sillä tutkintoni ympäristötieteissä tuntui olevan vain ”sillisalaatti” eri kursseja, enkä ollut varma mihin työpaikkoihin se soveltuisi.
Mutta onneksi elämällä on tapana yllättää, ja niin satuin voittamaan Carads Oy:n järjestämän facebook-arvonnan, jossa palkintona oli vapaavalintainen uravalmennus. Valitsin luonnollisesti Career Ahead – kun opinnot ovat ohitse valmennuksen, sillä se tarjosi apua kiperimpään kysymykseeni ”mitä tehdä opintojen jälkeen?”.
Valmennuksen aikana aloimme yhdessä Tiinan kanssa suunnittelemaan ja ideoimaan tulevaisuutta – kartoitettiin mahdollisia työpaikkoja, sanoitettiin osaamista ja selvitettiin eri mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. Monista tehtävistä ja tapaamisista muodostui lopulta suunta, joka edelleen viitoittaa elämääni. -Kaisa
Kaisan tarina, osa 3
Epävarman tulevaisuuden selättäminen
Toisiinsa puuroutuvat päivät, puuduttavat etäluennot ja kasvanut työmäärä. Kun korona sulki korkeakoulut ja perui opiskelijatapahtumat sekä suuren osan harrastustoiminnasta, opiskelijoiden arki muuttui lähinnä etätehtäviksi, etäluennoiksi ja yksin puurtamiseksi. Etäarjen lisäksi myös tulevaisuuteen liittyvät epävarmuudet, kuten ajoissa valmistuminen, työllistyminen ja kesätöiden saaminen pyörivät jatkuvasti mielessä. Mutta voiko niihin liittyvästä epävarmuudesta päästä? Ja jos voi niin miten? Tässä muutamia ajatuksia ja toimintatapoja, jotka itse olen kokenut hyödyllisiksi, kun oma tulevaisuus ja ura mietityttää.
1. Oletko koskaan miettinyt mitä unelmatyösi pitäisi sisällään? Jos et, suosittelen miettimään ja kirjaamaan ajatuksia ylös! Itse esimerkiksi haluaisin työn, jossa voisin vaikuttaa työaikoihin ja joka olisi arvojeni mukaista. Entä onko mitään sellaista mitä et haluaisi tehdä? Itse en esimerkiksi haluaisi tehdä yötyötä tai liian yksitoikkoista työtä.
2. Jos ei tiedä, millaisia työpaikkoja omalla alalla on ja mitä osaamista työelämässä tarvitaan, kannattaa selailla työpaikkailmoituksia ja alan työnantajia. Millaista osaamista työnkuvauksissa vaaditaan? Olisiko niitä mahdollista opiskella vaikkapa sivuaineena? Vai löytyisikö netistä joku kiinnostava verkkokurssi tai koulutus aiheeseen liittyen?
Kaikille ympäristötieteilijöille suosittelen esimerkiksi lajintunnistus- ja paikkatieto kursseja, sillä monessa paikassa ne voivat olla eduksi.
3. Mutta jotta omaa tulevaisuutta ei tarvitsisi pohtia yksin, kannattaa tsekata oman oppilaitoksen tai alan liiton uraneuvonta palvelut. Esimerkiksi Helsingin yliopisto tarjoaa joka vuosi ryhmämentorointia, jossa opiskelijat saavat tukea omaan urasuunnitteluun niin työelämässä kokemusta kerryttäneen alumni mentorin, kuin muiden opiskelijoiden vertaistuen kautta. Toinen yhtä hyvä vaihtoehto on valita maksullinen uravalmennus, mutta sen haittapuolena voi toki olla hintavuus, joka voi opiskelijan tuloilla vähän kirpaista.
4. Yksi hyvä taktiikka saada varmuutta sekä käsitystä ja kokemusta oman alan töistä on mennä työharjoitteluun, vaikka se ei olisikaan pakollista. Pienikin kokemus on alussa äärimmäisen arvokasta ja parhaimmassa tapauksessa opit sekä alastasi että itsestäsi jotain uutta. Osalla työharjoittelu voi johtaa jopa vakituisen työpaikan löytämiseen.
Omaa valmistumisen jälkeistä aikaa voi oikeasti helpottaa jo nyt, ja tulevaisuuteen sekä uraan liittyvää epävarmuutta voi saada hallintaan, mikäli siihen on valmis laittamaan hieman aikaa ja ajatusta.
-Kaisa