Harjoittelijana Caradsilla

Moikka, olen Viola ja aloitin alkuvuodesta markkinoinnin harjoittelijana Caradsilla osana tradenomiopintoja. Sain vihiä harjoittelumahdollisuudesta kouluprojektin kautta, joka toteutettiin Caradsille.  

Ohjaus ja työtehtävät

Alusta asti ohjaus on ollut innostavaa ja kannustavaa. Olen saanut hyvin vapaat kädet tekemiseen, käyttää omaa harkintakykyä ja mielikuvitusta. Olen päässyt vaikuttamaan esimerkiksi somepohjien ja -kanavien visuaaliseen ilmeeseen.  

Alkuvaiheessa lähes kaikki oli minulle uutta ja aikaisempaa työkokemusta alalta ei vielä ollut, joten lähdin eteenpäin vain kokeilemalla. Heti alussa sain ohjaajaltani Tiinalta hyvän vinkin: kokeile ja onnistu tai kokeile ja epäonnistu nopeasti. Se laski huomattavasti suorituspaineita. Aina on saanut kysyä, jos jotain ei ymmärrä. 

Palaverit ovat olleet tehokkaita ja idealinko Tiinalta on saanut hyvin vinkkejä, miten päästä projekteissa ja tehtävissä eteenpäin. 

Työtehtäviä on ollut laidasta laitaan, tässä joitakin:  

 • Somepostausten suunnittelu, muokkaus, julkaisu ja ajastaminen somekanaviin  
 • Eri valmentajien markkinointien suunnittelu ja toteutus 
 • Somesuunnitelmien päivitys 
 • Somekanavien visuaalisen ilmeen päivitys 
 • Verkkosivujen kävijämäärän tilastointi 
 • Koulutusmateriaalien kokoaminen 
 • Brändikirjan kokoaminen 
 • Verkkosivujen päivitys 
 • Arvonnan suorittaminen 
 • Blogien kirjoittaminen 

Blogeja olen kirjoittanut muutaman, mikä oli minulle aivan uutta. Ensiksi lupasin kirjoittaa blogin ja sen jälkeen googletin “miten kirjoittaa blogipostaus”. Alussa oli paljon opittavaa ja vietinkin paljon aikaa googlessa.  

Tästä ja tästä blogista löydät tekstitaitovalmentaja Katariinan ohjeita ja vinkkejä kirjoittamiseen. 

Tutustuin samalla erilaisiin järjestelmiin ja alustoihin, joita yrityksellä on käytössä. En ollut aiemmin käyttänyt esimerkiksi somepostausten ajastustyökalua.  

Harjoittelu, etänä?

Monet ovat kyselleet, miten etäharjoittelu käytännössä onnistuu. 

Ennen harjoittelun alkua itsekin pohdin, millaista etäharjoittelu tulee olemaan ja miten se tapahtuisi käytännössä. Miten opin käyttämään uusia järjestelmiä, kun kukaan ei ole vieressä kädestä pitäen opastamassa? 

Harjoittelu etänä toi omat haasteet kuin mahdollisuudetkin. Tein välillä milloin mistäkin: autosta, kirjastosta, kotoa tai mökiltä käsin. Se on myös antanut vapautta päättää itse työajat, kunhan annetut hommat tulee tehtyä. 

Haastavaa etäharjoittelussa on ollut aikataulutus ja itsenäinen tekeminen, koska varsinaista työaikaa ei ole määritelty. Myös vastuu työn edistymisestä on ollut itselläni. Työn ja vapaa-ajan raja on välillä ollut häilyvä. 

Jäin kaipaamaan face to face tapaamisia työkavereiden kanssa ja heistä koostuvaa työympäristöä. Tämä on korostunut etenkin korona-aikana, kun ollaan oltu pitkään etänä, tehty töitä ja opiskeltu yksin kotoa käsin. 

Harjoittelupaikan löytäminen

Harjoittelupaikkaa etsiessä kannattaakin olla itse aktiivinen. Kysy yrityksiltä, jotka ovat tuttuja kouluprojektien kautta tai joilla on jo kytköksiä kouluusi. Oman koulusi sivuilla tai opiskelijaintrassa voi olla myös ilmoituksia harjoittelupaikoista, joita voit hakea. 

Meidän liiketalouden tutkinto-ohjelmalla on oma Facebook ryhmä, jossa ilmoitettiin harjoittelupaikoista. Tarkista, onko sinun koulullasi samanlaista. Jos koulullasi käy yritysesittelijöitä, jotka mainitsevat harjoittelumahdollisuudesta, mene rohkeasti heidän juttusille ja laita hakemus menemään. Myös messuilla ja tapahtumissa voit kysyä harjoittelumahdollisuudesta. Opettajatuutori tai opinto-ohjaaja auttaa myös tarvittaessa. 

Tradenomikoulutus antoi harjoittelulle hyvän pohjan, ja etenkin digitaalisen markkinoinnin kurssi oli hyvä käydä juuri ennen harjoittelun alkua. Mutta kuten monesti sanotaan, niin minunkin kohdallani oppiminen alkoi siitä, kun pääsi konkreettisesti harjoittelemaan oikeassa työympäristössä.  

Minulla on vielä paljon opittavaa, olenhan vasta urani alkumetreillä. 

Kesäisin terveisin 

Viola 

Markkinoinnin merkitys myynnissä

Markkinointiin panostaminen on tänä päivänä lähes välttämätöntä menestyksen kannalta. 

Mikäli yrityksellä on tavoitteena myynnin kasvattaminen, on yleensä myös markkinointibudjettia kasvatettava. Nämä kaksi kulkevat kutakuinkin käsi kädessä. 

Osalle aloittavista yrittäjistä voi tulla yllätyksenä, miten isossa roolissa markkinointi on, jos liikevaihtoa halutaan kasvattaa. Markkinointiin sijoittaminen voikin tuntua aloittavalle yrittäjälle riskiltä siinä mielessä, ettei alussa ole tietoa eikä varmuutta siitä, tuottaako sijoitus ja saadaanko rahoille vastinetta. 

Markkinointi on investointi, joka ei tuota tulosta heti, vaan on pidemmän aikavälin sijoitus.  

Tavoitteet ja mittarit

Yrityksellä on oltava tavoitteet kirkkaana mielessä, mitä asioita markkinoinnilla pyritään saavuttamaan.  

Esimerkiksi 

 • Tunteisiin vetoaminen 
 • Informatiivisen ja hyödyllisen tiedon jakaminen 
 • Viihdyttäminen 
 • Tunnettuuden kasvattaminen 
 • Myynnin lisääminen 

Yrityksen täytyy myös määrittää, mitkä ovat relevantit mittarit tulosten seuraamiseen. Mittareiden seuraaminen antaa arvokasta tietoa markkinoinnin toimivuudesta. Tulosten avulla liiketoimintaa voidaan kehittää haluttuun suuntaan. 

Google Analytics on monipuolinen ja ilmainen työkalu verkkosivudatan analysointiin.  

Onko ostaminen tehty helpoksi? 

Asiakkaan on helpompi lähestyä, jos markkinointi on kiinnostavaa ja myynnin perusteet eli osto, on tehty helpoksi. 

Esimerkiksi verkkokaupassa seuraavat asiat ovat merkittävässä roolissa siinä, että asiakas lopulta ostaa. 

 • asiakkaalle sopivat toimitus- ja maksutavat 
 • ostoprosessin sujuvuus 
 • klikkausten määrä 
 • sivuston visuaalinen ilme ja ajantasaisuus 
 • sivuston luotettavuus 

Myyjän tehtävänä on poistaa mahdolliset ostamisen esteet ja saada kuluttaja vakuuttuneeksi siitä, että tuote tai palvelu on hyvä ja kannattava valinta. Myyjä voi myös ehdottaa vaihtoehtoja, joiden välitä kuluttaja voi valita itselleen parhaimman. 

Ihminen ostaa ihmiseltä, jonka hän tuntee.  

Jotta asiakkaan olisi helpompi ostaa yritykseltä, on heidän tutustuttava toisiinsa ja rakennettava luottamusta. Myynnissä on nimenomaan kyse luottamuksesta. 

Podcast-vinkki 

Jos tykkäät kuunnella podcasteja, tässä vinkki sinulle aiheeseen liittyen!  

Pienyrittäjät ja myynnin kompastuskivet -jaksossa käsitellään muun muassa  

 • myynnin kipukohtia 
 • miten myyntiä lähdetään parantamaan 
 • myyntiprosessin merkitys ja ymmärtäminen 

Jakson voit kuunnella tästä!

Hyvin myyvä yrittäjä -valmennuspaketti 

Meiltä saat myös valmennuksia ja sparrausta myynnin sujuvoittamiseen.  

Hyvin myyvä yrittäjä -valmennuspaketti sisältää seuraavat valmennukset: 

💰Pyörät pyörii – Myyntiprosessit kuntoon ⁠  
💰Kuinka voin auttaa? – Myyntitaidot⁠  
💰Kauppa käy – Asiakashankinta⁠ 

Jokainen valmennus sisältää 6 x 45min henkilökohtaista valmennusta sekä materiaalit. Valmennus tapahtuu Google Meet:n tai muun videopuhelupalvelun kautta tai tarvittaessa puhelimitse. 

Jos tällainen valmennus ja sparrailu kiinnostaa, lisää tietoa valmennuksista löydät kaupasta

Mukavaa kesän odotusta! 

-Matias 

Hyvinvoinnin kulmakivet, liikunta, lepo ja ravinto. Kuinka pitää näiden tasapaino arjessa?

Jatkumoa tekstiin “Hyvinvoinnin kulmakivet, liikunta, lepo ja ravinto. 

Avaan teille omaa arjen ovea ja jaan vinkit, kuinka toteutan hyvinvoinnin pyhää kolminaisuutta käytännössä. 

Olen ostanut ravintolaliiketoiminnan, joka varsinkin nyt alkuun vie valtavasti aikaa, henkistä voimaa ja lyhentää yöunia. 

Levon tärkeys 

Heti alkuun olen tehnyt itseni kanssa sopimuksen, että nukun riittävästi yössä. Jos jostain pakottavasta syystä yöunista pitää ottaa aikaa pois, mietin milloin ”korvaan” sen. Tiedän että pääni ei toimi, jos en nuku riittävästi. Minulle riittää 7-8h yössä. 

Samoin teen sopimuksen, milloin pidän vapaata. Silloin nukun hiukan pidempään ja nautin rauhallisesta aamusta. 

Jos joka päivä aamusta iltaan miettii ja murehtii asioita, käy se henkisen hyvinvoinnin päälle. Se taas vaikuttaa heikentävästi yöuneen, varsinkin unen laatuun – eikä asiat tule yhtään aiemmin tehtyä.  

Tämä sopimus on ollut vaikea, koska innostun helposti uusista asioista. Siksi on vaikeaa malttaa olla vapaapäivät tekemättä työasioita.   

Olen yrittäjä, eikä minun tarvitse olla tavoitettavissa 24/7, vaan silloin kun teen töitä. 

Liikunnan ja vapaa-ajan merkitys 

Nyt kun uni on kunnossa, voi keskittyä liikuntaan. Olen ladannut puhelimeen joogasovelluksen ja pyrin aamulla ottamaan 10min aikaa pienelle venyttelylle. Jos en kerkeä, en stressaa siitä, koska voin joogailla illemmallakin.  

Vapaapäivinä koitan 

 • harrastaa jotain liikuntaa 
 • käydä mökillä tai muissa itselle tärkeissä paikoissa 
 • ehdottomasti nähdä ystäviä.  

Niistä saa voimaa ja sen pakollisen tauon yrityksen ajattelusta. Ystävien kanssa käydyt keskustelut auttaa pysymään omana itsenä eikä hukuttaudu työhön.  

Olen muutakin kuin työ. 

Viikolla sovin parille arki-illalle kaverin tapaamista tai lenkkeilyä, jolloin on pakko lopettaa työn tekeminen. Koen, että näin myös aivot saa vapaata ja moni asia ratkeaa paremmin, kun niistä irrottautuu hetkeksi. Monet puhelut ja palaveritkin hoidan lenkillä. 

Ravinto osana kokonaisvaltaista hyvinvointia 

Sitten on aika paljastaa, miten tankkaan kehoani yrittäjänä. 

Aamulla syön helppoa nieltävää

En ole aamuihminen tai aamuisin ei oikein ruoka maistu. Olen useamman kuukauden herännyt aikaisin ja opetellut syömään vähän jotain. Vähän jotain on minulle jugurttia ja pähkinöitä, viiliä ja hedelmiä, sellaista helppoa nieltävää.  

Nyt olen tehnyt pakastuspulloihin smoothieta valmiiksi, sulatan sen yön yli jääkaapissa ja aamulla sekoitan sheikkeriin proteiinijauheen ja veden kanssa. Sen voi juoda työmatkalla tai samalla kun aloittelee töitä. Smoothie toimii myös hyvin välipalana, jos iltapäivästä täytyy lähteä tapaamiseen tai hoitamaan muita asioita.  

Lounaaksi salaatti

Aamupalan lisäksi koitan ennen ravintolan kiireitä syödä kevyttä lounasta. Minulle toimii hyvin salaatti, siitä ei tule ähkyä eikä ruokakoomaa ja ajatus luistaa hyvin. 

Nyt huomaan ruoan laadun merkityksen aivoille. Pidän huolen, että saan riittävästi hyviä rasvoja ja juon riittävästi vettä. Keho tuntee janon, mitä aiemmin en tuntenut. Huonolaatuinen ruoka, huono ruokarytmi ja juomattomuus ovat aiheuttaneet minulle pahoja migreenikohtauksia.  

Kun ymmärsin ravinnon vaikutuksen omaan hyvinvointiin, on ollut helppo pysyä paremmissa tavoissa. 

Oman kehon kuuntelutaito on tämän myötä kasvanut ja osaan nyt ennakoida ja välttyä pahemmilta migreeneiltä. 

Suurin oivallus on ollut miettiä oman päivän kulku ja tehdä itselle sopiva aikataulu ruokailuille. Minun ei ole pakko syödä lounasta silloin kuin muut syö. Teen muille ne lounaat ja siksi syön ennen kuin asiakkaat tulevat ja olen iloinen ja kylläinen asiakaspalvelija. 

Illalla istun alas ja syön rauhassa 

Illalla koitan syödä päivällisen rauhassa. Päivät ovat hektisiä, joten istuminen ja pysähtyminen tekee hyvää. 

Mikäli päivällisen jälkeen on tarve tehdä töitä, sovin taas minkä verran aikaa annan itselle sen tekemiseen. Sen jälkeen voin hyvällä omalla tunnolla nauttia jostain sarjasta ja ottaa rennosti sohvalla. 

Rytmin ylläpito tukee jaksamista 

Nukkumaan koitan mennä aina samoihin aikoihin, jotta rytmi säilyy. Vapailla koitan pitää samankaltaisen rytmin, ettei arjesta mene useaa päivää rytmin löytämiseen.  

Kun muutaman viikon jaksaa keskittyä rytmin luomiseen, alkaa se mennä itsestään ja keho kertoo tarpeensa. 

Jos illalla keho on väsynyt ja hyvin ravittu, eikä ole janoa tai mielitekoja, voi mennä tyytyväisenä nukkumaan onnistuneen päivän jälkeen ja toistaa sen seuraavana päivänä.

Toivottavasti sait tästä vinkkejä itsellesi. Omaan hyvinvointiin kannattaa jokaisen panostaa, etenkin yrittäjän. 

Terkuin Sari

Kuka kukkarostasi kurkistelee?

Onko se Matti jäänyt kukkaroon asumaan? Haluaisitko vaihtaa kukkarosi asukasvalintaa? Mikäli vastasit kyllä, jatka ihmeessä lukemista. 

Uralla on valtava rooli tulovirroissa. Se mitä työtä teet, millä alalla, millaisella työajalla ja millä alueella vaikuttaa palkkatuloosi. Palkka on kuitenkin vain yksi tulonlähde ja urallasi on muitakin vaihtoehtoja kuin vertikaaliset urapolut. Useimmat saavat palkkaa yhdestä lähteestä, mutta hajauttaminen taas toisi taloudellista turvaa.  

Unelma-ammatti ja työssä viihtyminen sekä palkka vaikuttavat työtyytyväisyyteen sekä motivaatioon saavuttaa tavoitteet. 

Tiedätkö mitkä omat tavoitteesi ovat? 

Tavoitteena urakehitys? 

Uralla eteneminen mielletään perinteisesti vertikaaliseksi etenemiseksi. Suorittavasta työstä tulee siirtyä pikkupomoksi ja pian pikkupomon pomoksi. Tällainen urakehitys ei kuitenkaan sovi kaikille. Myös horisontaaliset urasiirtymät ovat hyviä vaihtoehtoja. Vertikaalisesta ja horisontaalisesta urasiirtymistä voit lukea tästä blogipostauksesta.

Mitä nämä uravaihtoehdot sitten pitävät sisällään ja millaisia peliliikkeitä kannattaa tehdä urasuunnitelmaan?

Tästä kerromme lisää webinaarissa Ura ja Kukkaro 13.4. klo 19! 

Laitahan kalenteriin ylös, jotta muistat tulla paikalle. Muistuttelemme vielä somekanavissa webinaarin ajankohdasta. 

TÄSTÄ linkistä pääset Taitojen tykitystä! -Facebook ryhmään, josta pääset liittymään webinaariin.  

Mikäli et Facebookin kautta pääse osallistumaan, voit myös osallistua suoran linkin kautta Google Meet -webinaariin.

Voit ostaa VERKKOKAUPASTA webinaarioikeuden, hinta 0 euroa. Sen kautta saat linkin webinaariviikon alussa.

Onko se Matti vallannut kukkarosi? 

Tekstin alussa kyselin, onko Matti vallannut kukkarosi. Mikäli näin on päässyt tapahtumaan – tai on pelkona, että näin tapahtuu – on asukasvalinnan kriteerejä tiukennettava.  

Miten Matti saadaan siirtymään kukkarosta muualle asumaan? 

Tähän on hyvin simppelit ohjeet, mutta työtähän ne vaativat. Helppoja ja nopeita ratkaisuja minulla ei ole sinulle tarjota enkä tule myöskään esimerkiksi verkostomarkkinointia sinulle suosittelemaan. Toki, jos sinulle sopii verkostomarkkinointi, go for it. 

Taloudelliseen hyvinvointiin kuuluu myös mielenrauha. Jos kukkarossasi asustelee useimmiten Matti, mielenrauha on usein vähäistä. Mitä jää palkasta käteen vai mennäänkö tilipäivästä tilipäivään. Eläminen kädestä suuhun syö mielenrauhaa ja vähentää myös työssä viihtymistä, koska tuntuu, ettei palkka riitä elämiseen. 

Jos mielenrauha on vähäistä, tule webinaariin kuuntelemaan, miten pystyt vaikuttamaan palkkaasi. 

Tavoitteena taloudellinen hyvinvointi? 

Taloudelliseen hyvinvointiin liittyy vahvasti niin tulot kuin menotkin. Tiesitkö, että siihen liittyy myös muita osa-alueita? Tule siis kuuntelemaan ILMAISTA webinaaria Ura ja Kukkaro. 

Webinaarissa käsittelemme vinkkejä siihen, kuinka saat sekä kukkarosi asukasvalinnan mieleiseksesi sekä uraasi suunniteltua mieluisaan suuntaan. 

Webinaariin voit osallistua  

 • palkansaajana 
 • yrittäjänä 
 • opiskelijana 
 • työtä etsivänä.

Ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ

Nähdään webinaarissa, 

Terkuin Tiina

Yrittäjä, oletko yksin ajatusten ja ideoiden kanssa?

Oletko yksin yrittäjänä? Tunnetko olevasi yksin ajatuksesi, ideoidesi ja tunteiden vuoristoratasi kanssa? Kaipaatko ymmärtäjää ja solmujen selvittäjää? Tuntuuko tavoitteiden määrittäminen ja saavuttaminen vaikealta? 

Mikäli pyörittelet mielessäsi näitä kysymyksiä, jatka lukemista. Yksin yrittäjänä -valmennus soveltuu juuri sinulle!  

Tässä blogissa kerrotaan, miksi juuri sinun kannattaa varata pikimmiten oma valmennuksesi! 

Mikä Yksin yrittäjänä -valmennus? 

Valmennus on suunnattu yrittäjille, joilla yrittäminen on yksinäistä ja joilla uudet ideat ja ajatukset tuntuvat olevan jumissa. 

Yksin yrittäjänä -valmennuksessa  

 • tarkastelemme yrityksesi tilannetta
 • pohdimme yhdessä, miten yritystäsi kannattaisi kehittää ottaen huomioon omat uratoiveesi ja -suunnitelmasi 
 • käymme läpi, miten pääset tavoitteisiisi niin yrityksesi kuin oman urasi osalta. 

Valmennus sisältää etätapaamisia 4 x 1,5h ja tapaamisten aikataulu sovitetaan hektiseen yrittäjän arkeesi sopiviksi. 

Valmentaja Tiina Räisänen auttaa sinua henkilökohtaisesti tilanteen kartoittamisesta tavoitteiden saavuttamiseen.  

Tiinan tapana työskennellä on oivalluttava innostaja. Tiina on saanut kiitosta asiakasta kunnioittavasta tavasta käydä asioita läpi sekä turvallisen ilmapiirin luomisesta.  

Mitä valmennus antaa sinulle? 

 • Saat itsellesi ja yrityksellesi valmentajaksi ideanikkari Tiinan, jolla on kokemusta sekä uravalmennuksesta että yritysvalmennuksesta. 
 • Saat henkilökohtaista valmennusta Tiinalta, jonka puoleen voit aina kääntyä. 
 • Saat uusia ideoita ja näkökulmia omiin haasteisiin. 
 • Saat turvallisen ja kunnioittavan ilmapiirin asioiden läpikäymiseen.  

Tuntuuko haasteet ylivoimaisilta? Älä jää yksin, me autamme sinua! Löydät Yksin yrittäjänä -valmennuksen verkkokaupastamme.  

Jos jäi kysyttävää, laita rohkeasti sähköpostia osoitteeseen tiina.raisanen(at)carads.fi 

Laitetaan viisaat päät yhteen ja solmut auki! Lämpimästi tervetuloa!