Hyvinvoinnin kulmakivet, liikunta, lepo ja ravinto.

Pyhä kolminaisuus tai tarvehierarkian pakolliset tarpeet.

Jokainen ymmärtää että ilman unta tai ravintoa ei jaksa, meidän on syötävä jotta pysymme hengissä, nukuttava jotta jaksamme liikkua.

Liikunta on taas tapa purkaa ja ladata kehoa ja mieltä.

Ruualla ja juomalla on suuri vaikutus vireystilaan ja uneen. Molemmat vaikuttavat energiatasapainoon ja sitä kautta myös painoon ja yleiseen hyvinvointiin.

Jotkut ruoka-aineet lisäävät uneliaisuutta ja toiset piristävät niin, että nukkuminen on vaikeaa. Siksi kannattaa valita ruoat ja juomat kuhunkin ajankohtaan sopiviksi.

Puretaan asiaan lisää: kehomme prosessoi ruokia ja juomia oman ajan, esim kahvin kofeiini kestää kehossa muutaman tunnin, puhutaan puoliutumisajasta eli ajasta jossa keho käyttää/paloittelee aineen. Siksi liika kahvin/energiajuomien juominen aiheuttaa sydämen tykytyksiä koska kofeiinia on liikaa kehossa. Kun taas kamomillassa on paljon rauhoittavia aineita jotka auttavat nukahtamaan.

Huomioi että, kaikki aineet mitkä ovat luonnollisessa muodossa on kehon ne helpompi käsitellä. Suosittelen mieluimmin kahvia kuin teollisia energiajuomia.

Solumme uusiutuu eri ajassa, nopeimmat kahdessa viikossa ja pisimpään muutamassa kuukaudessa. siksi on tärkeää miettiä millaista ravintoa syömme koska siitä ravinnosta solut ottavat energian ja kasvavat sen mukaisesti, heikoksi tai vahvaksi.  palautuminen ja terveenä pysyminen on kiinni solujemme hyvinvoinnista.

Kun teemme ruokavalio muutoksen näkyy se ensimmäisenä ihossamme. Muutaman kuukauden päästä se näkyy meidän terveydessä. Emme sairastu jokaiseen flunssaan, aiemmat kivut vähenevät.

Uni on tärkeässä roolissa liikunnasta palautumisessa ja terveenä pysymisessä. Kun keho saa riittävästi lepoa sen puolustusjärjestelmä toimii hyvin. Univaje kasvattaa ruokahalua, mikä ilmenee nälän tunteen voimistumisena.

Virkeimmillään ihminen on heti herättyään, minkä jälkeen virkeys tulisi vähentyä tasaisesti ennen seuraavaa lepoa. Vireystilalla on suuri merkitys mm. keskittymiselle ja oppimiselle.

Mikäli tuntee väsymystä, vireystila on alhainen, ja pitäisi mennä nukkumaan. Pidä vireystila optimaalisena se on tärkeää tarkkaavuuden ja sujuvuuden kannalta.

Väsyneena keho tarvitsee enemmän ruokaa eli energiaa toimiakseen, immuunijärjrestelmä tarvitsee ruokaa toimiakseen, hormoni toiminta laskee väsyneenä ja keho pyytää ruokaa – syömme liikaa koska emme nuku tarpeeksi – lihomme/paino ongelma.

Muista, jokainen keho on omanlainen, tutustu miten ruoka vaikuttaa sinuun koska ei ole yhtä oikeaa tapaa syödä, nukkua ja treenata, tunne itsesi ja kehosi.

Tutustu omiin tunteisiin, niillä voi olla vireystilaa nostava tai laskeva vaikutus.

Kaiken yllä mainitun voi toteuttaa pitämällä säännöllistä arki ja ateriarytmiä.